Chrudimka.cz - kulturní a informační portál pro východní Čechy

Neděle 20. srpna 2017
Velikost písma
  • Zvětšit písmo
  • Výchozí písmo
  • Zmenšit písmo
Banner
Facebook Chrudimka Google+ Chrudimka Twitter Chrudimka
Titulka Příroda Ostatní Chrudimka na houbách - Bedla vysoká

Chrudimka na houbách - Bedla vysoká

Email Tisk

Chrudimka na houbách - Bedla vysokáKategorie: jedlé houby
Český název: Bedla vysoká
Latinský název: Macrolepiota procera

Bedla vysoká (Macrolepiota procera, někdy také Lepiota procera) je jedlá a velmi chutná stopkovýtrusná houba z čeledi pečárkovité. Pro svou relativně malou možnost záměny za jedovatou houbu je vhodná ke sběru a kulinářskému užití. K požívání je vhodný především klobouk, třeň je tuhý.

Popis:
Klobouk má v průměru 10 - 25 cm, v mládí uzavřený, vejčitého tvaru. Později dostává kuželovitý až plochý tvar. Uprostřed je tmavý hladký hrbolek. Pokryt je velkými hnědými šupinami.
Třeň je válcovitý, lehce vylomitelný, v mládí uvnitř vatovitý, posléze dutý.
Dužnina je v klobouku měkká, ve třeni vláknitá až tuhá. Vůně je jemná, chuť lehce oříšková.
Chrudimka na houbách - Bedla vysokáBedla vysoká je zaměnitelná za bedlu útlou či Konrádovou, které se liší tvarem klobouku - zejména středovým hrbolkem. Bedla vysoká, Konrádová i útlá jsou jedlé.

Ve Spojených státech dochází k otravám nejvíce po konzumaci bedel, protože tam hojně roste jedovatý druh bedly, Zelenolupen jedovatý (Chlorophyllum molybdites), který bývá běžně považován za bedlu vysokou. Tato krásná severoamerická bedla má zelený výtrusný prach i lupeny. V Evropě naštěstí neroste.

Výskyt:
Bedla vysoká roste hojně v listnatých i jehličnatých lesích, převážně na prosvětlených okrajích a mýtinách.

Zařazení:
říše: houby (Fungi)
oddělení: houby stopkovýtrusné (Basidiomycota)
třída: stopkovýtrusé (Basidiomycetes)
řád: lupenotvaré (Agaricales)
čeleď: pečárkovité (Agaricaceae)
rod: bedla (Macrolepiota)


Recepty z redakční kuchyněKuchařka:
Pro výbornou chuť je bedla vysoká hojně vyhledávána, v některých oblastech je to dokonce jediná lupenatá houba, ke které mají lidé důvěru a sbírají ji pro kuchyňské účely. Nejlepší chuť mají mladičké paličkovité plodnice s ještě nerozevřeným kloboukem. Starší plodnice mají již tuhé třeně a jejich požití může vyvolat žaludeční potíže.
Bedla vysoká je vynikající jedlá houba, zvláště se hodí k obalování a smažení (jako řízky), je však použitelná i k běžné přípravě dušením nebo k sušení.

Bedla na kmíně

Bedly osolíme a poprášíme moukou. Rozpálíme máslo. Protože by kmín jinak opadal, tak těsně před smažením nebo přímo na pánvi posypeme kmínem z obou stran. Bedly se opékají na másle krátce, až zčernají (zespodu zezlátnou) max. 3-5 minut.
Vyjmeme a okamžitě podáváme, nejlépe s čerstvým měkkým chlebem.
Není také špatné klobouky potřít rozetřeným česnekem.

Další recept - bedly po lesnicku.

Aktualizováno ( čtvrtek, 20 červenec 2017 07:27 )  
Banner
Banner
Banner
Banner

Probíhající soutěže

SOUTĚŽ o deskovou hru CENTURY: cesta koření

SOUTĚŽ o román LORD JOHN a důvěrná záležitost

SOUTĚŽ o rodinnou hru MAKROSKOP

SOUTĚŽ o čtyři původní české detektivky z nakladatelství MOBA

SOUTĚŽ o vstupenky na KUNĚTICKÉ VINOBRANÍ

SOUTĚŽ o vstupenky na RETROMĚSTEČKO 2017

SOUTĚŽ o dětskou hru TICKET TO RIDE Junior

SOUTĚŽ o vstupenky na CHOLTICKÉ PIVNÍ SLAVNOSTI

... a mnoho dalších zde 

Reklama

Banner

Reklama

Banner
Banner