Zajušiny perníčky

Každým rokem před Vánoci usedám k voňavé práci a tou jsou mé oblíbené perníčky. A tady je můj recept na jejich přípravu.

Příprava těsta není vůbec náročná.
Vezměte si dvě větší mísy a do jedné z nich vložte a zamíchejte tekuté věci:

    2 lžíce medu
60g Hery nebo másla (nechat předem rozehřát)
    2 rozkvedlaná celá vejce

Do druhé mísy vložte a promíchejte sypané věci:

400g  hladké mouky
140g  moučkového cukru
      1 lžička jedlé sody
      1 lžička perníkového koření (mletý hřebíček, skořice a badyán)

Veškeré suroviny spojte a těsto opravdu pořádně zpracujte. Zabalte jej do celofánu a nechte tak dva dny uležet v lednici.
Poté vyválejte plát silný asi tak 3 až 4 mm a z něj vykrajujte různé tvary, které poté budete zdobit.

Perníčky pečte ve vyhřáté troubě při teplotě 170° C. Doporučuji hlídat a radovat se u trouby, jak se perníčky pěkně tvarují a “rostou”. Po upečení ještě horké potírám bílkem, do kterého přidám trošku kakaa. Perníčky jsou díky tomu hnědší a krásně lesklé. Druhý den je pak můžeme zdobit bílkovou polevou:

160g až 200g moučkového cukru (nejlépe 2x přesát)
    10 kapek šťávy z citrónu
      1 bílek
      1 lžička Solamylu (škrobu)

Z bílku ušleháte sníh, přidáte cukr, kapky citrónu a nakonec ještě Solamyl. Můžete přidat i potravinářské barvivo.
Nachystáte si igelitový sáček na tvoření s malinkou dírkou v rohu (anebo si koupíte už hotový na trhu), který pak naplníte připraveným sněhem. A pak se už jen soustředíte na zdobení. Kreativitě se meze nekladou. Nebojte se zapojit svoji fantazii. Já používám na dozdobení stříbrné a zlaté cukrářské perličky. Věřte mi, že to perníčkům dodá tu správnou vánoční atmosféru.

Zajušiny perníčky, foto: (c) 2010 FotoZajda.cz

 

Ať se vám perníčky podaří a úsměv máte na tváři,
Vaše 
Zajuša (www.fler.cz/zajusa)

 

 

 

 

Líbil se vám článek? Podělte se o něj s přáteli.