Pátek, 5.12.2025
Recepty a vařeníVolný čas

Mám batole. Opravdu mu musím vařit extra?

V období, kdy do jídelníčku dítěte zařazujeme k mléku, ať mateřskému či umělému, nová jídla, si často můžeme položit otázku, zda opravdu není cesta, jak skloubit běžné vaření pro rodinu s pokrmy pro miminko. Ví se, že mezi první příkrmy patří buď mixovaná jednodruhová zelenina nebo takzvané blw (Baby-Led Weaning) – metoda, při níž jsou dítěti podávány kousky jídla v pevném stavu. 

Ať jste zastánci toho či onoho směru, po čase dojdete do bodu, kdy má dítě zařazenou většinu zeleniny, maso, klasické přílohy, polévky i omáčky. V tomto momentě přichází otázka, jejíž odpověď může výrazně ušetřit zejména váš čas, energii, ale i finance. 

Musím stále svému miminku vařit zvlášť? Neexistuje způsob, jak si to vše usnadnit? 

Zde je pár tipů aplikovatelných na většinu jídel tak, abyste mohli připravit chutný pokrm pro sebe i ty nejmenší:

Maso – proč máme tendenci vše obalovat, smažit, restovat? Příjemnou změnou pro celou vaši rodinu bude zkusit maso tentokrát upéct a podlít vodou – nemusíte se ale vzdát chuti – v dnešní době existuje několik firem zabývající se výrobou koření bez soli! A takové pomalu tažené zadní hovězí nebo kuřecí potěší vás i vaši ratolest. Pokud jste na dietnější chuť jídla zvyklí, můžete to posunout ještě o level výš a maso pouze uvařit – žádný tuk, žádná sůl – takto připravené maso je vhodné například do omáček, vývarů nebo rizot. 

Zelenina – připravena na páře chutná zkrátka výborně a ztrácí pouze minimum svých živin! Dospělí si ji dochutí na talíři a dětem ji podáváme přímo z pařáčku. Oproti vaření ve vodě si zelenina z páry zachovává výrazně více vitamínů. Co vyzkoušíte jako první? Mrkev, brokolici nebo květák? 

Přílohy – ne, vodu na brambory, rýži ani těstoviny opravdu solit nemusíte. Obětujte tento zvyk, slánku položte na stůl a nechte každého dochutit dle libosti. Z hrnce dítěti rovnou na talíř – bez výčitek a bez dalšího ušpiněného nádobí. 

Co se týká polévek a omáček, bude princip velmi podobný – pokud byste však rádi dané jídlo dosolili či dochutili kořením, které není příliš vhodné pro vaše nejmenší, již během vaření, odeberte dítěti porci bokem a pokrm „dolaďte” hned potom. U polévek a omáček je navíc potřeba si dát pozor na další věc – pokud v daném receptu pracujeme se smetanou, je důležité brát v potaz fakt, že trávicí systém našich nejmenších se vyvíjí ještě několik měsíců po narození a nemusí být hned napoprvé připraven na nálož  dvěstěgramové vysokotučné pochoutky. 

Zjistěte si, od jakého věku dítěte je vhodné danou potravinu zařadit, vždy začínejte pouze malým množstvím a hlídejte, jak na každou novinku v jídelníčku miminko reaguje.