Pátek, 19.4.2024
KnihyKultura

Zabil jsem ji, nebo ne?

recenze audioknihy 1794: Tři růže

Pomalu ale jistě se blíží prázdniny a s nimi i neodmyslitelně spjatá dovolená, již máme spojenou s cestováním. Pro tento účel je vhodná audiokniha, jež vám vyplní táhlé cesty různými dopravními prostředky. Audiokniha, kterou vám dnes představím, vás vrátí zpátky do minulosti do roku 1794 a zavede vás do prostředí blázince, ale i věznice, či tuhých válečných podmínek. Jedná se o titul 1794: Tři růže od Niklase Natt och Daga. Jedná se o severskou detektivku, jež je specifická svým temným nádechem. S ohledem na to, že se jedná o druhý díl série, tak můžeme sledovat osudy postav, s nimiž jsme se mohli setkat v prvním dílu s názvem 1793: Vlk a dráb (recenze). Konkrétně jde o Mickela Cardella a Annu Stinu Knappovou. Děj románu se točí kolem těchto stěžejních postav. Pokud jste příznivci temných, historických a detektivních příběhů, s touto audioknihou rozhodně nesáhnete vedle. Příběh je prošpikován nejen napětím a strachem, ale objevují se i krvavé scény. Na audioknihu jsem narazila v obchodě Audiolibrix a protože mě zaujala, rozhodla jsem se si ji poslechnout. Jak se mi líbila? Chcete-li znát moje hodnocení, tak čtěte dále a dozvíte se mnohem více.
 
Celý děj se odehrává na konci 18. století ve Stockholmu. Nejen město, ale i celý svět se vybarvuje v prohnilých barvách chaosu. V tuto chvíli metropoli Švédska čekají nejtemnější dny. Krásný háv starých časů se pomalu začíná rozpadat a vznikají v něm trhliny, jimiž může bez problémů procházet temnota, jež se ukrývá v nejtemnějších zákoutích města. Na počátku sestoupíme do hrobu pro živé, jímž není nic jiného než blázinec. V tomto nehostinném a ubíjejícím prostředí se objevil novomanžel hrabě Erik ze Tří růží krátce po své svatbě. Po svatební noci se probudí vedle své nevěsty a zjistí, že ta je zbrocená vlastní krví a je mrtvá. Otázkou je, zda má na svědomí tento krutý čin právě Erik, nebo jestli jí na onen svět pomohl někdo jiný. Kromě prostředí Švédska, se s hrdiny dostaneme mimo jiné i do karibské kolonie, jež této zemi patřila. Do případu se zapojí šťouravý biřic Mickel Cardell, ten spolupracoval se soudcem Wingem, avšak ten je již po smrti a Mickel se cítí bezradný. Do cesty mu přijde Wingeho bratr Emil, jenž se svému bratrovi snaží vyrovnat, ale moc mu to nejde. Dokáží společnými silami odhalit, kdo za smrtí mladé dívky stojí? Očistí jméno hraběte? Pokud chcete najít odpověď nejen na tuto otázku a rádi byste věděli, jak román skončí, nenechte si tento audioknižní počin ujít.
 

Děj sám o sobě je zpočátku takový zvláštní, když jsem audio spustila, myslela jsem si, že poslouchám úplně něco jiného, než slibuje anotace. Až z postupem času jsem zjistila, proč tomu tak bylo a audiokniha se mi začala líbit. Příběh začal nabírat na obrátkách a vtáhl mě do víru dění. Autor zvládl krásně propojit historickou tematiku s napětím, smrtí, ale i radostnými rodinnými situacemi. Při poslechu se krásně odreagujete a prostřednictvím své fantazie se snadno přenesete na místa, v nichž se pohybují hlavní hrdinové. Při poslechu, ale i četbě tohoto románu si užijete originální styl psaní autora a interesantní způsob vyprávění. Jak jsem již uvedla, zpočátku je děj poměrně zvláštní, ale s postupem času se dostanete do víru dění a nebudete se vůbec nudit. Vaše myšlenky bude zaměstnávat hledání indicií a odtajňování spletitých nitek případu. Hlas této audioknize propůjčil Daniel Bambas, jenž je dvorním vypravěčem této série. Jeho hlas se k vyprávěnému příběhu výborně hodil, což přináší i jisté kvality oživení děje. Interpretace audioknihy je do nejmenšího detailu procítěná a posluchač všemu dění mnohem snáze uvěří. Děj je naplněn spoustou neočekávaných zvratů a napínavých chvil, jež aktivizují posluchačovu, ale i čtenářovu pozornost a fantazii. Román si najde své čtenáře/posluchače jak mezi muži, tak i mezi ženami. Pokud máte rádi detektivky odehrávající se v historii, jste cílovou skupinou tohoto počinu. Příběh je strhující a zajímavý.

 
1794: Tři růžeJeště před tím, než si pustíte audioknihu do uší, vás zajisté uchvátí obálka laděná do teplých barev, kde prim hrají oranžová s červenou. Není tomu jen tak, koresponduje to s náplní nosiče. Stejně tak ve spodní části v pozadí můžeme sledovat historický Stockholm, v němž se, jak už bylo uvedeno výše, příběh odehrává. Na první pohled vás upoutá velkými bílými písmeny napsaný rok 1794, jenž je názvem titulu, nad ním je menším písmem vyvedeno jméno autora a pod ním pak ještě menším písmem podtitul Tři růže. Podtitul je snadno přehlédnutelný, protože je malý a k tomu ještě splývá s pozadím. Dále si na přebalu audioknihy můžeme povšimnout jména interpreta, informace o tom, že se jedná o audioknihu, a názvu vydavatele. Kromě popsaného obalu si vás zajisté získá i poutavá anotace, která děj čtenáři/posluchači přibližuje, ale neprozrazuje z děje nic důležitého, tudíž bude posluchač navnaděn a bude se mít na co těšit.
 
Děj je sepsán zajímavým způsobem. Niklas Natt och Dag má zajisté talent, nicméně posluchači, kteří si audioknihu měli možnost poslechnout, mají rozporuplné pocity. Jak už jsem i já sama poznamenala, zpočátku mi příběh přišel hodně hektický, a to i přesto, že se v nahrávacím studiu snažili o uspořádání za pomoci hudebního podkresu. Nicméně kniha je sepsána tak, že se v textu čtenář může snadno ztratit a o to horší to je, když máte k dispozici jen sluchátka a spoléháte se na své uši a vnímání. Hektika je patrná zejména zpočátku, než autor představí všechny figury a uvede vás do děje. Pak už je nutné konstatovat, že se dějová linka odvíjí bez potíží a v jednotlivých liniích se poměrně snadno posluchač zorientuje. Je tedy potřeba překlenout první dvě až tři stopy. Rozhodně stojí ale za to, tomuto příběhu dát šanci, protože je opravdu interesantní pro použitá témata a náměty.
 
Ve vyprávění se objevuje mnoho napínavých a v některých případech, troufnu si tvrdit, zvrhlých scén, jež jsou promíseny dávkou strachu a stresu. Obě tyto složky, jež jsou typické pro žánr detektivních románů, přidávají textu na atraktivitě. Čtený text zpočátku drhne, ale po zhruba dvou až třech stopách se začne plynule odvíjet a jen občas jej naruší hudební podklad, který odlišuje od sebe jednotlivé dějové linie a pohledy postav. Autor vás společně s vypravěčem vtáhnou do víru dění a nepustí vás do té chvíle, dokud nezjistíte, jak to všechno bylo a jak to s protagonisty dopadlo. Někteří mají hodně smutný úděl. Při poslechu se nachytáte při tom, jak si představujete nejen prostředí a postavy, ale také jednotlivé situace, to poukazuje na to, že se autorovi podařilo aktivovat čtenářovu pozornost a fantazii. Vyprávění je zpracováno povětšinou v objektivní er-formě, ale poměrně často se objevuje i subjektivní ich-forma, která je zachycena například v dopisech hrdinů. To vše je pak doplněno poměrně velkým množstvím dialogů, které mají za úkol oživit text a přispívají tak k lepší dramatizaci textu. Veškeré dění je zachyceno z úhlu pohledu nezúčastněného vypravěče, jenž sleduje vše, co se děje kolem protagonistů, a to s větším odstupem. Text je bohatý nejen na dialogy, ale i na množství popisných pasáží, které charakterizují postavy a popisují místa, činnosti a situace.
 
Jak již bylo uvedeno výše, interpretem audioknihy 1794: Tři růže je Daniel Bambas. Přiznám se, že jméno tohoto interpreta mi bylo neznámé do dne, kdy jsem si pustila tento příběh. Jedná se o českého herce, s nímž jsme se mohli setkat povětšinou v televizních seriálech, jako je například Ordinace v růžové zahradě, Rodinná pouta, Velmi křehké vztahy, ale mohli jsme jej vidět i v televizních filmech. Jeho výkon při interpretaci literárního díla byl pro mě velmi milým překvapením. Vypravěč se své úlohy zhostil velmi dobře, knihu načetl kvalitně. Při poslechu vám do uší sršely nejrůznější emoce a pocity od radosti, smutku, lásky, nenávisti a spousty dalších. Děj se tedy interpretovi podařil uchopit velmi dobře. Každý z protagonistů získal svůj vlastní jedinečný charakter. Hlas Daniela Bambase se k ději hodil a abych pravdu řekla, tak si ani neumím představit, že by text četl někdo jiný. Jeho hlas je sympatický, energický a tvárný. Svým rozsahem dokázal věrně zachytit všechny již zmíněné emoce. Abych pravdu řekla, tak mě hodně překvapila poloha vzteku, kde jsem se vždy lekla, když k podobným scénám došlo.
 
Vypravěč již načetl několik audioknih, což je na jeho projevu znát. S ohledem na to, že načetl i předchozí díl s názvem 1793. S ohledem na to, že se osvědčil, byl obsazen i do tohoto dílu. Jeho rétorický výkon je výborný. Při poslechu bylo všemu rozumět, vypravěč se nedopustil žádných chyb, jež by vyžadovaly zvýšení posluchačovy pozornosti a případné vracení se v poslechu. Daniel Bambas četl přiměřeným tempem a srozumitelně. Tempo je spíše pomalejší, proto si při jeho poslechu dobře odpočinete.
 
Knižní předloha této audioknihy byla vydána v originále v roce 2019, ve stejném roce se dočkáváme překladu do českého jazyka, jenž byl vydán v nakladatelství Argo. O audioknihu se postaralo v roce 2021 vydavatelství OneHotBook. Pokud si vás recenze audioknihy získala a rádi byste si titul pořídili a poslechli, můžete tak učinit na stránkách e-shopu vydavatelství.
 
Hudební podkres je zvolen vhodně k vybrané tematice. Tóny jsou hrány pravděpodobně na xylofon, jehož zvuk se nese poměrně dlouho, navozuje tak poměrně zvláštní, řekla bych až strašidelnou atmosféru. Hudba je v některých případech melodická, ale spíše se pohybujeme v rovině melancholické. Veselé tóny se tu s ohledem na těžké téma nevyskytují, protože by byly nevhodné. Z použitých tónů lze vycítit smutek a napětí. Autoři audioknihy tak navodili charakteristickou atmosféru a skvěle podkreslili to, co se bude v následujících chvílích odehrávat. Hudba se tentokrát poměrně překvapivě objevuje v průběhu audioknihy, ale na začátku a na konci jednotlivých stop, jak jsme většinou zvyklí, ji nenajdeme. Myslím si, že je to určitě dobře, protože je podkres použit jen tehdy, kdy dochází k nějakému posunu v textu a funguje tedy jako jakýsi prvek pro zpřehlednění vyprávění. Znělky jsou poměrně krátké, překvapilo mě, že tomu tak je i na počátku a na konci audioknihy.
 
Děj audioknihy vás upoutá a nepustí vás do té doby, dokud nezjistíte, jak to vše dopadlo. Vyprávění sleduje osud hned několika postav a posluchači bude chvíli trvat, než se v postavách a v ději zorientuje. Není to však na škodu. Vše se s postupem času usadí a poslech bude požitkem. S hlavními protagonisty si užijete spoustu zajímavých okamžiků, jež budou naplněny napětím a dobrodružstvím. Vyprávění je rozděleno do 46 stop. Jednotlivé epizody jsou poměrně dlouhé a můžeme očekávat délku každé z nich zhruba mezi 10 až 20 minutami. Poslech celé audioknihy vám tak zabere celkem 15 hodin a 16 minut.
 
Celkově audioknihu 1794: Tři růže hodnotím poměrně pozitivně, a to i přesto, že jsem zpočátku měla potíže se zorientovat v příběhu. Po poslechnutí pár stop jsem se však zorientovala a pak už jsem si poslech začala užívat plnými doušky. Některé scény mi naháněly doslova hrůzu a běhal mi při nich mráz po zádech, u některých jsem se divila, jakými způsoby si mohou lidé ubližovat. Audio, ač bylo delší, mě bavilo a vůbec mi tento fakt nevadil. S ohledem na to, že mám ráda detektivní romány a thrillery, ale i příběhy odehrávající se v historii, byla veškerá má očekávání splněna a v některých ohledech dokonce předčena. V tuto chvíli se chystám na další příběh z této série. Další věcí, kterou musím vyzdvihnout, je výběr narátora. S Danielem Bambasem tvůrci audioknihy nesáhli vedle, jeho hlas se k textu hodí a je pro něj přidanou hodnotou. Při interpretaci do děje vložil kus sebe a všechny charaktery bravurně ztvárnil a oživil. Vše na mě tak působilo důvěryhodně. Charaktery byly s jeho pomocí hloubkově propracované, stejně tak krásně vyšly najevo i všechny pocity, emoce a dojmy. Zajímavý mi přišel také hudební podkres, jenž navozoval patřičnou atmosféru a zachycoval tak napětí. Jsem moc ráda, že jsem si mohla audioknihu poslechnout a užít si ji. Titul hodnotím krásnými 95 %.
 
Audioknihu mohu vřele doporučit všem milovníkům severských krimi, jež se odehrávají v historii. Líbit se bude zejména těm, kteří mají rádi napětí, dobrodružství, historii a nevadí jim troška zvrhlosti a prolité krve.
 
1794: Tři růže
 
 
Název audioknihy 1794: Tři růže
AutorNiklas Natt och Dag
InterpretiDaniel Bambas
  
Vydavatelství OneHotBook
Délka15 hodin a 16 minut
EAN8594169484297
  
Nákup audioknihywww.onehotbook.cz
 
 

OneHotBook

Vydavatelství OneHotBook vydává audioknihy současných světových a českých autorů i moderní literární klasiku a osobitou tvorbu pro děti s kompletní profesionální produkcí zahrnující dramaturgii, režii, hudbu, postprodukci a design. Audiokniha v jejich podání není pouhým převyprávěním knihy, ale interpretačním uměním vzniklým za spolupráce režisérů s pečlivě vybranými herci; zvukovou adaptací, jejíž náladu podkreslují atmosférické zvuky i ruchy a původní skladby vytvořené na míru daného díla.

Mezi autory OneHotBook patří například Kateřina Tučková, Tereza Boučková, Jaroslav Rudiš, Jiří Šulc, Jiří Hájíček, Vilma Kadlečková, Petra Soukupová, Evžen Boček, Stieg Larsson, Jo Nesbø, Jussi Adler-Olsen, Peter May, Henning Mankell, Lars Kepler, David Mitchell, Haruki Murakami, Gillian Flynn, Lyndsay Faye, Tom Robbins a další.

www.onehotbook.cz

 

Líbil se vám článek? Podělte se o něj s přáteli.

Ivana Pásková

Mou láskou jsou knihy, ty mě nikdy nezklamou. Čím víc jich přečtu, tím více životů a dobrodružství prožiju. (www.iwikovaknihovna.cz)