Čtvrtek, 25.4.2024
KnihyKultura

1793: Vlk a dráb

recenze audioknihy 1793: Vlk a dráb

Detektivní román odehrávající se ve Stockholmu koncem 18. století je jeden z nejtemnějších příběhů, co jsem kdy slyšela. Nenechá nikoho v klidu: vzbuzuje soucit i hnus, je sociologickou sondou lidí z okraje společnosti, chudáků, na nichž nikomu nezáleží. Zaujme tak, že nedokážete přestat poslouchat, jen co si zvyknete na jeho nezvyklou poetiku.

V uličkách města plných bláta, odpadků a špíny živoří lidé. Trochu tepla a zapomnění hledají v putykách, nalévají se nekvalitním alkoholem, sní o lepším životě v dostatku, ale často naletí napudrovaným, nastrojeným podvodníkům v parukách. Za své omyly tvrdě zaplatí.

Jedním z těch, kdo se snaží vyrovnat se opíjením a rvačkami s hrůzami prožitými ve válkách vedenými Gustavem III., je i dráb Mickel Cardell. Jednou v létě 1793 ho kdosi vzbudí dřív, než se vyspal z opice, protože děti na kraji jezera plném splašků a výkalů našly zohavené torzo lidské bytosti. A tak Mickelovi osud přivede do cesty Cecila Wingeho, právníka pracujícího pro policii, člověka známého svým důvtipem a smyslem pro spravedlnost. Nesourodá dvojice, neduživý Cecil a robustní Mickel se vzájemně doplňují, se pouští do vyšetřování, protože oba považují za svou povinnost osvětlit otřesný zločin. Stopy je vedou do nejvyšších pater společnosti, mezi zhýralé, zvrhlé až sadistické aristokraty, ministry…

Text je rozčleněn do čtyř částí podle ročních dob: Podzim, Léto, Jaro, Zima. Každá z nich má svého hlavního hrdinu a současně vypravěče, jejichž drásající osudy se v závěru vyšetřování protnou překvapivým způsobem. Velmi kladně hodnotím originální a bohatou jazykovou obraznost románu.

Audiokniha vznikla pod režijním vedením Michala Bureše a interpretoval ji Daniel Bambas.  Dosud jsem v jeho podání žádnou audioknihu neslyšela, takže jsem byla zvědavá. Musím konstatovat, že jsem jeho výkonem byla úplně nadšená. Jednak dokázal svým hlasem dokreslit charaktery jednotlivých postav, jednak také dikcí umocnit dramatické situace nebo i lyrické pasáže. Jeho převážně klidný hlasový projev kontrastoval se znepokojivými příběhy hrdinů, s neutěšenou životní realitou ve Švédsku v době, kdy ve Francii jakobíni zahájili teror.

Kladně hodnotím hudební doprovod oddělující kapitoly a podkapitoly, protože usnadňuje orientaci posluchače v textu. Zaujal mě i přebal evokující hořící město pod černou oblohou. Světlo a temnota, naděje a utrpení – i tak by se ve zkratce daly charakterizovat osudy hrdinů.

 

1793: Vlk a dráb

 
 

 

Název audioknihy 1793: Vlk a dráb
AutorNiklas Natt och Dag
InterpretiDaniel Bambas
  
Vydavatelství OneHotBook
Délka15 hodin 28 minut
EAN8594169482767
  
Nákup audioknihy www.onehotbook.cz

 

OneHotBook

Vydavatelství OneHotBook vydává audioknihy současných světových a českých autorů i moderní literární klasiku a osobitou tvorbu pro děti s kompletní profesionální produkcí zahrnující dramaturgii, režii, hudbu, postprodukci a design. Audiokniha v jejich podání není pouhým převyprávěním knihy, ale interpretačním uměním vzniklým za spolupráce režisérů s pečlivě vybranými herci; zvukovou adaptací, jejíž náladu podkreslují atmosférické zvuky i ruchy a původní skladby vytvořené na míru daného díla.

Mezi autory OneHotBook patří například Kateřina Tučková, Tereza Boučková, Jaroslav Rudiš, Jiří Šulc, Jiří Hájíček, Vilma Kadlečková, Petra Soukupová, Evžen Boček, Stieg Larsson, Jo Nesbø, Jussi Adler-Olsen, Peter May, Henning Mankell, Lars Kepler, David Mitchell, Haruki Murakami, Gillian Flynn, Lyndsay Faye, Tom Robbins a další.

www.onehotbook.cz

Líbil se vám článek? Podělte se o něj s přáteli.