Chrudimka na houbách – Ryzec černohlávek

Ryzec černohlávek, foto: Jiří Laštůvka alias KudláčekKategorie: jedlé houby

Český název: Ryzec černohlávek
Latinský název: Lactarius lignyotus

Popis:
Mezi nejkrásnější ryzce u nás určitě patří ryzec černohlávek.

Klobouk má v průměru 3-7 cm, zprvu sklenutý, pak plochý, vmáčklý, vždy s hrbolkem na středu, černohnědý až černý. Povrch je nápadně sametový, kolem hrbolu a při okraji svraskalý.

Lupeny jsou husté, bílé, pak smetanové až světle okrové, poraněním pozvolna červenají. Třeň je dlouhý, válcovitý, štíhlý, plný, černohnědý až černý, sametový, pod lupeny nápadně rýhovaný. Mléko je čistě bílé, na vzduchu zvolna šafráňově žloutne, ve styku s dužninou červená. Dužnina je bílá, poraněním slabě červená. Chuť mírná, vůně nenápadná. Výtrusný prach je světle okrově žlutý.

Záměna je možná za ryzec datlí, který je mohutnější, má růžovohnědé lupeny a palčivé mléko, kdežto ryzec černohlávek roní čistě bílé mléko, nepalčivé.

Kde roste:
Ryzec černohlávek roste na kyselých půdách jehličnatých a smíšených lesů, zejména pod smrky. Jeho kontrast mezi bílými lupeny a černým třeněm jej činí snadno poznatelným.

Kdy roste:
Ryzec černohlávek roste od července do listopadu.

Lidová jména: cikán, kominík, cikánka, kominíček

Zařazení:
říše Fungi – houby
třída Agaricomycetes – stopkovýtrusé
řád Russulales – holubinkotvaré
čeleď Russulaceae – holubinkovité

Kuchařka:
Použití v kuchyni je všestranné, zejména se hodí do směsí, dobrý je také v kyselých nálevech. Jako delikatesa je vyškvařený v oleji, kdy chutná po pražených mandlích.

Pokračování miniseriálu:
Chrudimka na houbách – Bedla vysoká
Chrudimka na houbách – Houbová čalamáda

Líbil se vám článek? Podělte se o něj s přáteli.