Domácí ovesné sušenky

Domácí ovesné sušenky, které hravě zvládne i malé dítě.

Ingredience

1 hrnek ovesných vloček 
1 hrnek špaldové mouky (můžete použít klasickou hladkou) 
1/2 hrnku třtinového cukru 
1/2 hrnku strouhaných vlašských nebo lískových ořechů 
130 g másla 
3 lžíce javorového sirupu nebo medu 
2 lžíce vody 
1 1/2 lžičky jedlé sody 
špetka skořice 
lžička vanilkové esence 
volitelné: 4 lžíce slunečnicových semínek, lněných (drcených), sezamových, sekaných dýňových, máku, …
 

Postup

1. Ve velké míse smíchejte vločky, prosátou mouku, cukr, skořici, vanilku a ořechy.
2. V malém hrnci rozehřejte máslo spolu se sirupem. V horké vodě rozmíchejte sodu a přidejte ji k rozehřátému máslu.
3. Máslovou směs nalijte k suché vločkové směsi, dobře promíchejte.
4. Rozehřejte troubu na 150 °C.
5. Lžičkou tvarujte malé hromádky na vymazaný nebo pečícím papírem vyložený plech. Nechávejte dost místa mezi jednotlivými, protože se při pečení roztečou na tenké placičky.
6. Pečte 15 – 20 minut do zlatohněda. Ještě horké je uvolněte nožem od plechu a nechte vychladnou na mřížce. Skladujte ve vzduchotěsné nádobě.

Recept je přibližně na 50 kusů, to jsou tři plné standardní plechy.

zdroj: kitchenette.cz

Líbil se vám článek? Podělte se o něj s přáteli.