Chrudimské močáky

Ingredience pro 3l zavařovací sklenici:

  • okurky nakládačky – spíše větší, přerostlé
  • 1¾ l vody
  • ½ l octa
  • 40 pecek sladidla Cukerin nebo 35 dkg cukru
  • 1½ sáčku koření DEKO

Postup:

Okurky dobře očistíme o pořádně propícháme vidličkou na více místech. Poté okurky naskládáme do čistě vymyté 3l zavařovací sklenice. Vodu s octem a kořením DEKO přivedeme do varu, poté odstavíme a přidáme pecky cukerinu nebo cukr a celé zamícháme. Vlažným nálevem pak zalijeme okurky a sklenici dáme do tepla. Je dobré sklenici přikrýt například utěrkou, aby k ní nešlo světlo. Případně lze použít keramickou tmavou nádobu. Po dvou dnech jsou již močáky hotové.

V některých receptech na močáky je ocet nahrazen solí. A jak je děláte vy?


za recept děkujeme Pavle Trojanové z Chrudimi

Líbil se vám článek? Podělte se o něj s přáteli.