Jídlo s tradicí – Plněný perník

Suroviny

  • 500 g hladké mouky
  • 200 g medu
  • 140 g cukru moučky
  • 1 kypřící prášek
  • 90 g másla
  • hřebíček
  • skořice
  • nové koření

Suroviny na griliáš

  • 50 g cukru krupice
  • 1 dl mléka
  • 110 g vlašských ořechů
  • citronová kůra
  • pomerančová kůra

Postup

Všechny suroviny na těsto promícháme. Hotové těsto necháme odpočinout v chladu 8-10 hodiny. Pak těsto vyválíme na cca 3mm silnou placku a vykrajujeme z ní různé tvary. Vždy potřeme okraj žloutkem a doprostřed dáme náplň a přiklopíme. Povrch naplněných perníčků potřeme žloutkem a posypeme griliášem. Pečeme při 160 ºC 15 – 20 minut.

Mléko s cukrem svaříme, přidáme nastrouhané ořechy  a promícháme. Na potření použijeme žloutek a na posypání griliáš.

Griliáš je cukrářská hmota, jejímž základem jsou nasekané oříšky přidané do roztaveného zkaramelizovaného cukru. Griliáš získává další vlastnosti podle přidaných směsí.

 

Líbil se vám článek? Podělte se o něj s přáteli.