Cuketové zelí

Skvělé cuketové zelí zavařené na zimu, které můžeme konzumovat syrové, nebo ohřáté, promíchané s cibulovou jíškou. Cuketové zelí je stále oblíbenější, velké jeho pozitivum je, že nenadýmá a přitom je moc dobré. Plně nahradí klasické zavařené bílé zelí.

Ingredience

na 1 kg nastrouhaných cuket:
150 g cibule
25 g cukru
15 g soli
3 g kmínu
2 lžíce octa
pár kapek oleje do naplněných sklenic
+ vhodné zavařovací sklenice s víčky


Postup

  1. Cukety oloupeme, odstraníme jádřince a semínka, na struhadle nastrouháme na hrubé nudličky, přidáme nakrájené najemno plátky cibule, cukr, sůl, kmín, ocet a necháme 8 hodin rozležet a pustit šťávu.
  2. Druhý den naplníme do vhodných zavařovacích skleniček, tak 3 cm pod okraj, zalijeme šťávou, aby nudličky byly ponořené pod okraj 1 cm, přidáme pár kapek oleje, zavíčkujeme.
  3. Sterilujeme krátce při 85 °C, jen aby se chytila víčka, ne déle jak 20-30 minut, jinak bude zelí rozbředlé, kašovité.
  4. Sklenice dáme na hadrovou utěrku dnem vzhůru a necháme úplně vychladnout.

 

Líbil se vám článek? Podělte se o něj s přáteli.