Dukátové buchtičky

Vynikající dukátové buchtičky s krémem jsou vzpomínkou na dětství, ale může si pochutnat i dospělý.

45 min. | hlavní chod | Česká kuchyně | 4 porce 

Ingredience:

na buchtičky

500 g polohrubé mouky + na pomoučení válu
25 g droždí
70 g cukru
250–300 ml mléka
2 vejce
150 g másla
citronová kůra
sůl
100 g oleje

na vanilkový krém

600–700 ml mléka
100 g cukru
2–3 vaječné žloutky
½ balíčku vanilkového pudinku
½ balíčku vanilkového cukru

Postup:

Dukátové buchtičkyDo mísy přesejeme mouku, přidáme rozdrobené droždí, cukr, zalijeme částí vlažného mléka a dáme na teplé místo nakynout. Poté přidáme vejce, zbytek mléka, polovinu rozpuštěného másla, nastrouhanou kůru z citronu, sůl a prohněteme. Nádobu přikryjeme ubrouskem a dáme opět na teplé místo náležitě vykynout.

Poté těsto vyklopíme na pomoučněný vál. Vyválíme ho na dlouhý pruh, který nakrájíme na malé díly. Do pekáčku dáme zůstatek rozpuštěného másla a olej. Jednotlivé dílky těsta klademe do tuku. Naplněný pekáček vložíme do středně vyhřáté trouby. Buchtičky upečeme dozlatova. 

Připravíme si krém. Do kastrůlku vlijeme 2/3 mléka, přidáme cukr a přivedeme do varu. Poté vlijeme směs ze zbylého mléka, žloutků, vanilkového cukru a vanilkového pudinku. Vše společně krátce povaříme. Na talířky nalijeme krém, do nějž vkládáme upečené buchtičky.

Redakce portálu Chrudimka.cz vám přeje dobrou chuť!

Líbil se vám článek? Podělte se o něj s přáteli.