Jídlo s tradicí – Jahelník

Suroviny

500 g žlutých jáhel
750 ml mléka
1 lžíce soli
2 žloutky z vejce
80 g másla
150 ml smetany na šlehání
cukr
skořice
muškátový oříšek
2 lžíce oleje
200 g sušeného ovoce (rozinky, švestky, meruňky)

 

Postup

Pěkné žluté jáhly propláchneme vařící vodou a dáme je uvařit do směsi: 1 díl vody, 1 díl mléka, lžíce soli, 1 lžíce cukru, trochu skořice, muškátového oříšku a 2 lžíce oleje. Pomalu tuto směs uvaříme doměkka. Do jáhel dále vmícháme dle chutí ještě cukr, kus másla, smetanu, žloutky, rozinky, sušené švestky a dobře vyprané sušené meruňky. Do máslem vymazané formy (misky) upravíme směs a zapečeme jako nákyp. Jahelník je starodávné jídlo, které se jídalo při štědrovečerní hostině v důvěře, že drobné žluté jáhly přinesou jedlíkům hojnost peněz v příštím roce.

 

Líbil se vám článek? Podělte se o něj s přáteli.