Kopřiva dvoudomá jako lék i potravina

Kopřiva dvoudomá jako lék i potravinaKopřiva dvoudomá má podle moderních výzkumů mnoho léčebných účinků a je proto pro nás zdrojem potravy s mnoha přednostmi.

Kopřiva dvoudomá je jedna z nejlepších léčivých rostlin, kterou znali lidé už ve starém Řecku. Zpočátku byla využívána jako prostředek proti hadímu uštknutí.   Například obsah proteinů v kopřivě převyšuje téměř dvakrát obsah proteinů v sójových bobech. Ve  velkém množství obsahuje vápník, železo, hořčík a fosfor, dále pak vitamin C, Beta karoten, chlorofyl, třísloviny, glukokininy, celulózu, sacharidy, bílkoviny, fytoncidy apod. Pomáhá zmírňovat zánětlivé kožní reakce a je proto vhodná při léčbě ekzému a kožních vyrážkách a zklidňuje zánětlivé klouby. Pomáhá také při vylučování nadbytku tekutiny z organismu a infekci močových cest. Zmířňuje alergické příznaky senné rýmy proto je vhodná pro alergiky. Pánové… může zmírnit prostatické potíže.

Kopřiva dvoudomá má čistící, detoxikační, stahující, posilující a antirevmatické účinky, snižuje krevní tlak, používá se u dny a aterosklerózy. Kopřiva je antiseptická, působí antivirově, proti kašli, léčí dýchací orgány. Je vhodná pro diabetiky, protože snižuje

Kopřiva dvoudomá jako lék i potravina hladinu krevního cukru. Působí dobře na žaludek a játra, podporuje trávení, vylučování žluči a vyprazdňování střev. Kopřiva se podává u chudokrevnosti na podporu krvetvorby, čistí krev, pomáhá také při vnitřním krvácení.

V kosmetice se používá proti padání vlasů a na jejich posílení. Kopřivová vlasová voda potlačuje svědění vlasové pokožky a tvorbu lupů. Vrací lesk tmavým vlasům a světlé vlasy ztmavuje.
V kuchyni je možné ji použít čerstvou i sušenou jako čaj nebo jako přísadu jídel…do rizota, do těsta na knedlíky,do noků a nudlí, do bramboráků, omelet, těstovin, závinů a nádivek, se sýrem na pizzu, do pomazánek nebo z ní můžete udělat polévku. Kopřiva dvoudomá se může přidávat dokonce i do sladkých jídel, třeba do koláčů, vaflí apod.

Pro použití v syrovém stavu je však potřeba ji najemno nasekat nebo pomačkat třeba válečkem na nudle, aby se zneškodnily žahavé chloupky.

Líbil se vám článek? Podělte se o něj s přáteli.