Květákový nákyp se zakysanou smetanou

Ingredience

1 květák

2 vejce

70 g másla

100 g taveného sýru

200 g zakysané smetany

1 rajčatový protlak

sůl, pepř, muškátový květ, petrželka na ozdobu

 

Postup

Květák rozebereme na růžičky a necháme chvíli povařit v osolené vodě tak, aby lehce změkl. Vodu slijeme a uvařený květák necháme chvíli zchladnout. Mezitím si v kastrolku rozpustíme máslo a sýr, přidáme rajčatový protlak, necháme několik minut povařit a sporák vypneme.

Květák dáme do mísy, kde ho vidličkou rozmačkáme, přidáme zakysanou smetanu, máslo se sýrem a s protlakem. Do směsi rozklepneme vejce (pro nadýchanost lze vmíchat nejprve žloutky a na úplný závěr ušlehaný sníh z bílků). Osolíme, opepříme, přidáme muškátový květ.

Hmotu nalijeme do pekáčku, který jsme vymazali máslem (nebo vložili pečící papír), uhladíme a vložíme do předem vyhřáté trouby. Pečeme na 180 °C asi 35 minut, dalších 10 minut při teplotě 200 °C. Respektujeme zkušenosti s vlastní troubou.

Vhodnou přílohou jsou vařené brambory.

 

Líbil se vám článek? Podělte se o něj s přáteli.

Martina Flasarová

Svět knih je pro mě místem, ve kterém můžu prožít miliony životů. (osobní blog)