Pátek, 5.12.2025
Recepty a vařeníVolný čas

Meruňkový koláč se smetanovou peřinou

Ingredience:

na těsto:

400 g polohrubé mouky
1 sáček sušeného droždí
75 g cukru krupice
75 g změklého másla
250 ml vlažného mléka
sůl

navrch:

600 g meruněk
1 sáček vanilkového pudinkového prášku
100 g cukru moučky
500 ml mléka
500 g zakysané smetany
2 vejce
2 balíčky vanilkového cukru

Postup:

V míse rozmíchejte mouku s droždím, se solí, s cukrem a máslem. Přilijte mléko a vypracujte hladké těsto. Nechte přikryté kynout asi hodinu. Meruňky omyjte a rozpulte. Podle návodu na obalu uvařte pudink s mlékem a cukrem. Smíchejte zakysanou smetanu, polovinu cukru, žloutky a vanilkový cukr. K bílkům přidejte zbylý cukr, ušlehejte tuhý sníh a zlehka ho zapracujte do smetanové směsi. Vykynuté těsto ještě jednou prohněťte, rozválejte na plát a položte na plech vymazaný tukem a vysypaný hrubou moukou, tak aby vznikl pěkný okraj. Na těsto rozetřete pudink a poklaďte půlkami meruněk. Navrch rozetřete smetanový krém. Koláč dejte péct do trouby vyhřáté na 180 °C.