Pondělí, 13.5.2024
Recepty a vařeníVolný čas

Pampeliškový med

Suroviny

400 g pampeliškový květů
1 l vody
1 citron
1½ kg cukru krystal

Postup

Citrón nakrájíme na kolečka a spolu s květy pampelišek povaříme 20 minut při mírné teplotě. Scedíme, z květů i z citrónů vymačkáme maximum tekutiny. Ještě do horkého odvaru přisypeme cukr a vaříme dalších 15 minut. Ještě horký med plníme do sklenic a ihned uzavřeme. Otočíme dnem vzhůru, aby se víčka dobře chytla.

K pampeliškám můžete přidat i další kvítí, například sedmikrásky, nebo listy aromatických bylinek, jako je meduňka či máta či dokonce trochu strouhaného zázvoru pro větší říz. Med tak získá další zajímavé odstíny chutí. Zrovna tak k citrónům je možné přidat ještě pomeranče… zkrátka domácí pampeliškový med můžete vařit podle chuti a fantazie, a každý rok vyzkoušet o trochu jiný.

 

Pampeliškový med

 

Líbil se vám článek? Podělte se o něj s přáteli.