Středa, 10.12.2025
Recepty a vařeníVolný čas

Pistáciové linecké cukroví plněné ořechovým krémem

Postup je jednoduchý, ale výsledek opravdu lahodný! Vyzkoušejte pistáciové linecké cukroví plněné krémem, které vás okouzlí po prvním soustu.

Suroviny

  • hladká mouka (např. pšeničná Pernerka) 350 g
  • moučkový cukr 120 g
  • máslo 200 g
  • vanilkový lusk (nebo velká špetka sušené vanilky) 1 ks
  • citronová kůra (nebo 1/2 lžičky sušené) 1 plod
  • žloutek 3 ks
  • pistácie (mleté, nesolené) 70 g

Krém

  • máslo (změklé) 100 g
  • pistáciový krém (neslazený) 80 g
  • cukr 50 g

Postup přípravy

  1. Hladkou mouku prosejte do mísy. Dále do mísy prosejte také moučkový cukr. Přidejte vanilku, citronovou kůru, mleté pistácie, změklé máslo a žloutky. Ze všech surovin vypracujte hladké těsto, které nechte do druhého dne odpočinout v lednici.
  2. Z odpočatého těsta vykrajujte libovolné tvary nebo oddělujte malé kousky, které vtlačte do formiček na košíčky.
  3. Vykrojené tvary pečte na 160 °C přibližně 10 minut (košíčky pak zhruba na 170 °C asi 8 minut).
  4. Připravte si krém – do mísy dejte máslo, pistáciový krém, cukr a prošlehejte. Krém poté dejte na chvíli vychladit.
  5. Cukroví promažte a slepte připraveným krémem, košíčky naplňte pomocí zdobicího sáčku.

TIP: Aby bylo cukroví perfektní, plňte ho krémem až těsně před Vánocemi.