Marmeláda z květů černého bezu

Bez černý, foto: Lenka KadlíkováIngredience:

10 květů černého bezu
1 sáček želírovací prostředek
200 g krystalového cukru
200 g želírovacího cukru
750 ml převařené vody
šťáva z 1 ks citrónu
menší zavařovací skleničky s uzávěrem

 

 

 

 

Postup:

1. Květy bezu zbavíme tuhých stopek a zalijeme 750 ml převařené, ale mírně prochladlé vody, necháme namočené ve vodě 3 dny.

2. Květy zcedíme, do vody přidáme šťávu z 1 citronu a přisypeme želírovací prostředek, postupujeme nejlépe dle návodu na obalu (v případě Gelfixu Gelfix smícháme s 2 lžícemi cukru a přidáme do vody, necháme 1 minutu povařit).

3. Přidáme zbytek smíchaný želírovací cukr s krytalem a za občasného míchání necháme cukr rozpustit a celé tak 5 minut povaříme.

4. Horkou marmeládu plníme do menších skleniček s uzávěrem, dobře uzavřeme a necháme vychladnout dnem vzhůru.

Líbil se vám článek? Podělte se o něj s přáteli.