Nejlepší parťák při nachlazení je rýmovník, vyrobte si z něho sirup nebo desinfekci

Působí antibakteriálně a protizánětlivě, bojuje totiž s volnými radikály. Jeho široké využití naleznete nejen v kuchyni, ale i při výrobě domácích repelentů a v léčení kožních onemocnění a dýchacích cest.

Tuto pokojovou rostlinu možná znáte pod pojmem moud, kubánské oregano, řecký eukalypt nebo jako molice. Původem je z Afriky a snadno ji rozeznáte podle nezaměnitelných jemných světlých chloupků na zoubkovaných masivních listech. Výhodou je, že se jedná o nenáročnou rostlinku. Potřebuje především slunce a pravidelnou zálivku.

Vonné silice snadno uvolníte promnutím listu mezi prsty. Vůně může připomínat meduňku, mátu, nebo dokonce kafru. Tuto osvěžující vůni využijte k provonění prádla. Stačí si rýmovník usušit, vložit do prodyšného pytlíčku a uskladnit do skříně mezi prádlo. Navíc je schopen spolehlivě odpudit nežádoucí hmyz jako jsou mouchy, mšice, komáři.

Při nachlazení stačí uvolnit jeho vůni, inhalovat ji, nebo si uvařit čaj z pár lístků, které zalijete horkou vodou, necháte 3 minuty louhovat a přecedíte. Obsahuje totiž vitamín A a C. Pitím tohoto zázračného čaje tělu pomůžete při astmatu, vysokém krevním tlaku nebo během potíži s žaludkem. Dobře poslouží jako desinfekce a to bez jakékoliv přípravy. Vezmete pouze jeden lístek, vymáčknete šťávu a potřete štípnutí, spáleniny, odřeniny či jiná zarudlá místa. Jistě vás potěší, že lístky rýmovníku můžete usušit a použít jako koření v kuchyni do různých marinád, salátů, omáček nebo k masu.

Abyste léčivou rostlinku měli ihned po ruce připravenou k použití, uvařte si rýmovníkový sirup.

 

Rýmovníkový sirup

Potřebujete:

  • 30 lístků rýmovníku
  • 1 kg cukru
  • voda
  • citrusy (pomeranč, citrón, limetka)

Postup:

Natrhané lístky rýmovníku vhoďte do hrnce společně s oloupanými nakrájenými kolečky citrusů. Vodu přiveďte k varu, přilijte ji k surovinám, aby byly zcela ponořené. Hrnec přiklopte a nechce odstát 24-48 hodin. Odvar slijte, přeceďte přes plátýnko nebo sítko. Vzniklý odvar přiveďte k varu a přisypte cukr, vařte na mírném plameni do zhoustnutí sirupu. Horký sirup plňte do předem umytých skleniček, zavíčkujte a přetočte dnem vzhůru.

Zdroj: iReceptář

 

Líbil se vám článek? Podělte se o něj s přáteli.