3 velké mýty o vitamínech – také si myslíte, že se nemůžete předávkovat vitamínem C?

Mýtus č. 1: Vitamínem C se nedá předávkovat, protože se rozpouští ve vodě

Naše tělo si není schopno tento zázračný vitamín vytvořit. Denní dávka se pohybuje u dospělé osoby okolo 80 – 100 mg. Nalezneme ho v běžné potravě jako je ovoce nebo zelenina. Potřebujeme ho pro správnou stavbu kostí, funkci šlach, svalů a cév, pružnost pokožky, proti únavě, ochraně buněk, vstřebávání želena a především k posílení imunity. Příjem zvyšte, pokud kouříte, užíváte antibiotika, čekáte narození dítěte nebo jste nachlazení, ve stresu a při zvýšené tělesné námaze. V tomto případě je vhodné vitamín doplňovat s postupným uvolňováním. Toho docílíte pomocí doplňků stravy, které jsou schopny snížit dobu nachlazení. Na trhu je možné pořídit suplementy v podobě bonbónů, šumivých tablet nebo kapslí.

Zvyšte příjem opravdu jen ve výjimečných případech podle doporučení. Předávkovat se vitamínem C můžete velice snadno. Projevuje se to bolestmi hlavy, křečemi, průjmem, zvracením a při opravdu velkém předávkování vám mohou vzniknout ledvinové kameny.

 

Vitamín C

 

Mýtus č. 2: Na podporu imunity stačí jenom vitamín C

K posílení imunity obecně se doporučuje vhodná strava bohatá na základní živiny a zdravý životní styl. Většinu vitamínů jsme schopni přijmout ze stravy ale často zapomínáme na vitamín rozpustný v tuku, který v letních měsících jsme schopni získat ze slunce. Kromě vitamínu D nesmíme zapomínat na ostatní vitamíny skupiny B, E, K a A. Vitamín B najdeme ve vnitřnostech, vepřovém mase a v klíčkách. Áčko nám zase pomůže ke zdravému vzhledu pokožky, očí a pleti. Nalezneme ho v živočišných nebo rostlinných zdrojích (beta karoten). Protizánětlivě také působí vitamín E, který je přítomen v rostlinných olejích, obilných klíčcích, hovězím mase nebo v živočišných tucích.

Bez minerálů by to ale také nešlo. Jejich nepřítomnost totiž způsobuje oslabení imunitního systému a zinek navíc snižuje riziko respiračních infekcí. Najdeme ho například v luštěninách, kešu oříškách, dýňových semínkách, špenátu, kuřeti, celozrnných obilovinách nebo v hovězím mase.

Další tipy jak podpořit imunitu naleznete v našem článku Čas podzimu – 8 pravidel, jak posílit imunitu.

 

Mýtus č. 3: Vitamín D se v těle zadržuje a jeho zásoby z letních měsíců nám vystačí na podzim a zimu

Vitamín D se řadí mezi vitamíny rozpustné v tucích společně s vitamíny E, K, A. Snadno si je zapamatujeme jako slovo DEKA. Denní doporučená dávka se různí ale doporučuje se mezi 200 – 2000 I.U. Doporučenou dávku ale nepřekračujte, mohlo by dojít k odvápnění měkkých tkání nebo k poškození ledvin. V létě díky UV záření přijímáme dostačující množství tohoto vitamínu, ale s úbytkem slunečních dní je potřeba vitamín D doplňovat. Takže nám opravdu jeho množství z letních zásob nevystačí, proto zvyšte konzumaci ryb, zejména sardinek, lososa, tuňáka, mléka, kvasnic a vajec nebo ho doplňujte v podobě suplementů během jídla.

 

Vitamín D

 

 

Líbil se vám článek? Podělte se o něj s přáteli.